A to mój przypadkowy wynalazek:)
Składniki:
- Dwa filety z łososia
- Duża cebula
- Creme fraiche
- Mała cukinia
- Świeże zielone szparagi
- Czarny sezam
- Pieprz i sól
Gotujemy szparagi,
bo to zajmuje nam najwięcej czasu. Ja zwykle obieram je do 2/3 wysokości.
Podczas gdy
szparagi się gotują, kroimy łososia na cienkie plasterki i siekamy cebulkę. Podsmażamy
cebulkę, dodajemy łososia, doprawiamy. Gdy łosoś się podsmaży dodajemy 250ml
creme fraiche. Zmniejszamy ogień do 1-2 i pozwalamy się jeszcze troszkę podgotować.
Nie zapominamy o mieszaniu:)
W międzyczasie
kroimy cukinie w półksiężyce i wrzucamy do urządzenia do gotowania na
parze.
Po 10 minutach
jest gotowa. Dorzucamy ja do naszego łososia i mieszamy.
Gotowe szparagi układamy
w 'palme' i nakładamy łososia z cukinia. Posypujemy sezamem czarnym lub
ewentualnie białym, jeśli nie posiadamy czarnego!
Gotowe, delikatne
i rozpływające się w ustach danie:)
Polecam
Musialo byc pyszne!
ReplyDelete