Choroba nie jest niczym miłym, ale mam na nią niezawodny sposób- czosnek
plus imbir!
Do dzieła!
Składniki:
- 2 główki czosnku
- Pól dużej cebuli lub jedna
mniejsza
- 3 cm świeżego imbiru
- Chilli
- Kilka listków świeżej kolendry
- Zielona cebulka do ozdobienia
- 3 łyżki sezamu
- Łyżeczka tymianku
- 1 l bulionu, lub 1 l wywaru z
kostki rosołowej
Czosnek,
cebule, imbir i kolendrę siekamy na drobno i wrzucamy na rozgrzana oliwę.
Dodajemy tymianek, chilli, sól, pieprz. Gdy cebula się zarumieni odstawiamy
patelnię na bok. Podgrzewamy bulion, gdy zacznie się gotować dodajemy czosnek i
cebulę. Gotujemy jeszcze przez moment. Całosc miksujemy za pomocą koktajlowej końcówki miksera
lub w blenderze. Gdy zupka nabierze kremowej konsystencji, próbujemy,
ewentualnie doprawiamy. Musi być ostra!
Rozlewamy do
miseczek, posypujemy sezamem, by znalazł się na całej powierzchni zupki i
ozdabiamy zielona cebulka!
Stawia na
nogi w mgnieniu oka!!!:)
Musi być pyszna taka zupa :) i ten sezam!
ReplyDeletebardzo ciekawa
ReplyDelete