Ktoś mi powiedział ze nie da zrobić się prawdziwego tajskiego jedzenia bez galangalu, kolendry i trawy cytrynowej. Chyba musze się zgodzić. Próbowałam wielu przepisów jednak zawsze czegoś mi brakowało.
Składniki:
- · 2 piersi z kurczaka
- · 2cm galangalu
- · Pol paczka świeżej kolendry
- · Mleko kokosowe
- · Papryka średniej wielkości
- · Cebula średniej wielkości
- · Pasta curry (2 spore łyżki)
- · Oliwa, sól, pieprz, chilli,
- · Pol limonki
- · Łodyga trawy cytrynowej
- · Nudle
Oto, co wykombinowałam ostatnio. Jest pysznie :)
Pokrojonego kurczaka i posiekana cebulkę zalewamy wyciśniętym
sokiem z limonki i wrzucamy na rozgrzana oliwę, po czym podsmażamy. Kroimy paprykę, siekamy kolendrę i galangal,
rozgniatamy łodygę trawy cytrynowej i wrzucamy do kurczaka. Zalewamy mlekiem
kokosowym i dodajemy pastę curry. Doprawiamy pieprzem, sola i chilli. Gotowe :)
Ja podałam z nudlami, aby było danie główne :) Pasuje idealnie!
Pysznie sie zapowiada! Uwielbiam takie orientalne dania.
ReplyDelete