Pierwszy raz ciasta bananowego spróbowałam w Malezji, jako deser w jednej z restauracyjek na plaży!
Było lekkie, pyszne i rozpływało się w ustach. Korzystajac z wolnej niedzieli postanowiłam wypróbować przepis, a także odrobinę go zmodyfikować :) Oto co wyszło :
Składniki:
- 4 mniejsze lub 3 większe banany
- 70g masełka
- 220g maki
- 1 jajko
- 90g cukru
- 5 ptasich mleczek®
- 4 krówki (gdy damy więcej, może być za słodkie)
- 1 łyzeeczka sody
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- odrobinka soli
Suche składniki dokładnie mieszamy w jednej misce, po wymieszaniu zabieramy się za mokre składniki. Jajko, banany i masełko wrzucamy do jednej miski, Przy pomocy miksera mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie porcjami dodajemy suche składniki. Dokładnie mieszamy.
Ostatnim krokiem jest pokrojenie krówej i ptasich mleczek® na drobne kawałeczki i dodanie ich do masy. całość wlewamy do podłużnej foremki wysmarowanej masłem.
Pieczemy w ok. 170C przez 45-50 minut. Musimy uważać aby za bardzo się nie przypiekło z wierzchu. Jesśli zauważymy, że ciasto zaczyna być zbyt brazowe, zakrywamy go folia.
Gotowe. Nie muszę chyba wspominać o zapachu jaki rozchodzi się po mieszkaniu.
BAJKA! Lekkie, pyszne i grozi zerwaniem z dieta :P
Polecam
najlepszy z kardamonem :-P
ReplyDeletenastepnym razem zglosze sie po przepis:P
DeleteCudne ciacho :) Bananowe zawsze niezawodne
ReplyDeleteMusi smakować fantastycznie!
ReplyDeleteBananowiec jest dobry na każdy humor i pogodę :)
ReplyDeleteo jeny... wszystko co uwielbiam!
ReplyDeleteMmm, połączenie intrygujące :) Ale skoro w środku same pyszności, to nie może nie być cudowne...
ReplyDelete