Padło pytanie: Sernik czy pierogi ruskie. Wygrały pierogi :)
Przepis wzięłam od Babci i wyszły wyśmienite. Trochę namęczyłam się z wałkowaniem ciasta, bo jak się okazało nie mam wałka, ale wyobraźnia zdziałała i wałek się znalazł :) Rocznik 2009, włoski, półwytrawny :)
mój wałek do ciasta :) |
- Nadzienie:
- 250g twarogu półtłustego
- 4 nieduże ziemniaki
- 2 cebule
- pieprz, sól
- jajko
Ciasto:
- 2 szklanki maki
- 2 żółtka
- 1 łyżka oleju
- pół szklanki ciepłej wody (może być mniej, sami zobaczycie jak wyrabia się ciasto)
Dodatkowo skwarki lub też podsmażona szyneczka
Nadzienie:
Ser rozdrabniamy przy pomocy widelca, dodajemy do niego jajko i mieszamy, solimy i pieprzymy (dość intensywnie). Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Ziemniaki gotujemy, gdy sa już miękkie, rozdrabniamy przy pomocy widelca i razem z cebulka dodajemy do twarogu. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto: Na blat wysypujemy dwie szklanki maki. Wbijamy 2 zółtka i dodajemy łyżkę oliwy (oleju). Ugniatamy i dolewamy stopniowo cieplej wody, aż do uzyskania jednolitej masy (nie za suchej, bo pierogi nie będa się chciały skleić, ani nie za mokrej, bo masa na pierogi nie będzie się chciała rozwalłkować)
Dzielimy ciasto na 4 części. Korzystamy z pierwszej, resztę przykrywamy wilgotna szmatkà, by nie wyschły. Wałkujemy na cieniutki placuszek i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Do środka wkładamy po jednej łyżeczce nadzienia (nie więcej,bo kiepsko będa się sklejały)
Przygotowane pierożki wrzucamy do osolonej wody. Gdy zacznie się gotować czekamy 3 minuty i wyciagamy nasze pierożki :) Aby sie nie skleiły podczas gotowania, warto dodać odrobinę oliwy do wody.
Na osobnej patelni podsmażamy skwarki,szyneczkę i gotowe!
PRoste prawda? max 40 minut i miska pełna pierogów stoi na waszym stole :P
Dla chętnych polecam w wersji ze śmietana!! Palce lizać :)
a najlepiej do pierożków smakuje piwko <3 |
Pierogi babcine są najlepsze :]
ReplyDeleteyap. Przez wiele lat też miałam taki wałek ;)
ReplyDelete