Kategorie

środa, 30 maja 2012

Wspomnienie lata na Bali


Naszło mnie na wspomnienia, bo kolejna podróż do królestwa smaków już za pasem. Także dziś prezentuje kurczaka w słodkim sosie sojowym z makaronem ryzowym! 



Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 mały bakłażan
  • 3 ząbki czosnku
  • Zielona cebulka
Przyprawy:
  • Czarny sezam (lub zwykły)
  • kecap manis (slodki sos sojowy)
  • Imbir w proszku
  • Czosnek w proszku
  • Sos chilli
  • Sól i pieprz
  • Oliwa do smażenia 
  • Makaron ryzowy
Siekamy cebulkę i czosnek  i wrzucamy na rozgrzana oliwę, dodajemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Podsmażamy, do momentu, w którym cebulka się zarumieni. Następnie dodajemy pokrojonego bakłażana. Solimy i pieprzymy, dodajemy sosu chilli (1 łyżeczka, max 1,5). 
Dosypujemy odrobine imbiru w proszku i czosnku, na końcu dodajemy 3 łyżki słodkiego sosu sojowego.Za pomocą obieraczki 'wkrajamy' wiórki marchewki. Zmniejszamy ogień i pozostawiamy na ok 3 minuty, mieszając co chwilkę.
W międzyczasie do gotującej osolonej wody wrzucamy makaron ryzowy. Gotujemy 2 minuty i odcedzamy.
Nakładamy do miseczek, dodajemy kurczaka z warzywami, posypujemy zielona cebulka i czarnym sezamem!
PYSZNE! -Pyszne, pyyyyyyszzzzzzneeeeeeeeeeeeeee:)








1 komentarz: