Dopadłam w norweskiej gazecie
przepis na krewetkowe nudle i musiałam go wypróbować. Troszkę go zmodyfikowałam
i wyszło pyyyysznie:)
Oto, co potrzebujecie:
- Ok. 0,7kg krewetek w skorupkach
- 4 ząbki czosnku
- Pól limonki
- 2cm świeżego imbiru
- Łyżka sosu sojowego
- Łyżka oliwy
- Łyżeczka chilli
- Mała cukinia
- Sos sojowy slodki
- Paczka nudli
Zaczynamy od obierania nieszczęsnych krewetek. W normalnych okolicznościach bym tego nie robiła, ale mój chłopak nie rusza niczego, co wymaga obierania ze skorupek: P
Gdy krewetki są obrane, wrzucamy je do miseczki, zalewamy oliwa i sosem sojowym, dodajemy chilli i starty imbir, po czym zalewamy wyciśniętym sokiem z limonki.
Cukinie kroimy w półksiężyce i paseczki, siekamy czosnek i wrzucamy na rozgrzana oliwę. Podsmażamy przez chwile, do momentu, w którym cukinia zacznie stawać się miękka. Dodajemy krewetki i slodki sos sojowy.
Nudle zalewamy wrzątkiem i czekamy przez 4 minuty.
Nakładamy do miseczek
Gotowe i pyszne!:)
podoba mi się!
ReplyDeletePięknie wyglądają,chciałabym podać to danie gościom tylko użyję mrożonych krewetek(widziałam takie w Lidl)więc pora na zakupy.
ReplyDeletepolecam! :)
ReplyDelete