Kategorie

sobota, 2 czerwca 2012

Shrimp noodles



Dopadłam w norweskiej gazecie przepis na krewetkowe nudle i musiałam go wypróbować. Troszkę go zmodyfikowałam i wyszło pyyyysznie:)











Oto, co potrzebujecie:


  • Ok. 0,7kg krewetek w skorupkach
  • 4 ząbki czosnku
  • Pól limonki
  • 2cm świeżego imbiru
  • Łyżka sosu sojowego
  • Łyżka oliwy
  • Łyżeczka chilli
  • Mała cukinia
  • Sos sojowy slodki
  • Paczka nudli

Zaczynamy od obierania nieszczęsnych krewetek. W normalnych okolicznościach bym tego nie robiła, ale mój chłopak nie rusza niczego, co wymaga obierania ze skorupek: P
Gdy krewetki są obrane, wrzucamy je do miseczki, zalewamy oliwa i sosem sojowym, dodajemy chilli i starty imbir, po czym zalewamy wyciśniętym sokiem z limonki.
Cukinie kroimy w półksiężyce i paseczki, siekamy czosnek i wrzucamy na rozgrzana oliwę. Podsmażamy przez chwile, do momentu, w którym cukinia zacznie stawać się miękka. Dodajemy krewetki i slodki sos sojowy. 
Nudle zalewamy wrzątkiem i czekamy przez 4 minuty. 
Nakładamy do miseczek 

Gotowe i pyszne!:)















3 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają,chciałabym podać to danie gościom tylko użyję mrożonych krewetek(widziałam takie w Lidl)więc pora na zakupy.

    OdpowiedzUsuń