- 2 piersi z kurczaka
- paczka swiezego szpinaku
- słoiczek szparagów
- makaron- rodzaj dowolny
- pieprz i sol
- oliwa
- odrobina mleka
- 3 ząbki czosnku
sos beszamelowy
- półtorej szklanki mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1. Przygotowanie zaczynamy od pokrojenia kurczaka w drobna kosteczkę i podsmażeniu na oliwie.
2 Następnie gotujemy makaron w osolonej wodzie
3. W tym samym czasie podsmażamy szpinak, dodając wycisniete ząbki czosnku, pieprz i sol. Pod koniec dodajemy odrobinę mleka i mieszamy.
4. SOS BESZAMELOWY
Roztapiamy masełko i dodajemy do niego make. Gdy uzyskamy jednolita masę dolewamy mleko i energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki ani sos się nie przypalił. zmniejszamy ogień i dodajemy przyprawy. Gdy sos zacznie się gotować wrzucamy do niego szparagi, następnie kurczaczka.
Podajemy makaron otoczony szpinakiem i sosem beszamelowym jak na zdjęciu poniżej. Przed rozpoczęciem jedzenia mieszamy...
Smacznego :)
bardzo lubię szpinak, to danie w sam raz dla mnie ;) Pozdrawiam xxx
ReplyDelete