Kategorie

poniedziałek, 6 czerwca 2011

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i szparagami pod beszamelem

Składniki:


- 2 piersi z kurczaka
- paczka swiezego szpinaku
- słoiczek szparagów
- makaron- rodzaj dowolny
- pieprz i sol
- oliwa
- odrobina mleka
- 3 ząbki czosnku


sos beszamelowy
- półtorej szklanki mleka 
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki

- sól, pieprz, gałka muszkatołowa




1. Przygotowanie zaczynamy od pokrojenia kurczaka w drobna kosteczkę i podsmażeniu na oliwie. 


2 Następnie gotujemy makaron w osolonej wodzie


3. W tym samym czasie podsmażamy szpinak, dodając wycisniete ząbki czosnku, pieprz i sol. Pod koniec dodajemy odrobinę mleka i mieszamy.


4. SOS BESZAMELOWY


Roztapiamy masełko i dodajemy do niego make. Gdy uzyskamy jednolita masę dolewamy mleko i energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki ani sos się nie przypalił. zmniejszamy ogień i dodajemy przyprawy. Gdy sos zacznie się gotować wrzucamy do niego szparagi, następnie kurczaczka. 


Podajemy makaron otoczony szpinakiem i sosem beszamelowym jak na zdjęciu poniżej. Przed rozpoczęciem jedzenia mieszamy...
Smacznego :)


1 komentarz:

  1. bardzo lubię szpinak, to danie w sam raz dla mnie ;) Pozdrawiam xxx

    OdpowiedzUsuń