Kategorie

wtorek, 25 października 2011

Wędzony łosoś norweski z jajkiem i szpinakiem

Skladniki:



Wędzony łosoś1 opakowanie
Jajko2 sztuki
Szpinak1 opakowanie
Sól i pieprz1 szczypta
Suszony imbir/rzodkiewka2 szczypty
Czosnek2 ząbki
Oliwa1 łyżka
Mleko3 łyżki



Przygotowanie:
Do wrzącej wody wbijamy jajka, tak by żółtko się nie rozlało. Gotujemy
 do momentu aż białko się zetnie, a żółtko wciąż będzie surowe.

Odkładamy jajka na bok i na oliwę wrzucamy szpinak. Dodajemy 
odrobine mleka. Wyciskamy dwa ząbki czosnku i czekamy aż szpinak 
zmięknie.
Na talerzu układamy plasterki łososia, posypujemy pieprzem i sola,
 a także suszonym imbirem lub rzodkiewka. Na łososia nakładamy szpinak, 
następnie jajko. Podajemy, gdy jajko jest jeszcze cieple! Palce lizać!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz