Kategorie

środa, 5 października 2011

Bananowy gulasz



Potrzebne składniki:

Pierś z kurczaka
Duża cebula
2 banany
Ryz (porcja dla dwóch osób)
2 łyżki curry
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżeczki chilli
Oliwa do smażenia
Kostka rosołowa
Szklanka wrzątku
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Kroimy pierś z kurczaka w kosteczkę, podobnie jak cebulkę. Wrzucamy wszystko na rozgrzana oliwę i smażymy w woku, aż się zarumieni. Odstawiamy na bok.

W międzyczasie stawiamy wodę na ryz i solimy.  Gotujemy w zależności od rodzaju ryżu. Zwykle koło 10minut.
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone w drobne plasterki banany. Nie możemy ich przypalić, wiec musimy smażyć je na małym ogniu, aż zmiękną i stworzą masę. Wtedy dodajemy curry, paprykę i chilli. 
Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.

W kubku wrzącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Mieszamy aż do rozpuszczenia.

Stawiamy woka z kurczakiem ponownie na palnik i dolewamy gorący wywar. Mieszamy i gotujemy chwilkę, zanim dodamy masę bananowa.
Po polaczeniu masy bananowej z wywarem dobrze mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
Podajemy z ryżem.

Danie jest doskonale. Z jednej strony pikantne dzięki chilli, ale jednocześnie słodkie dzięki bananom. Polecam! J




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz