Potrzebne składniki:
Pierś z kurczaka
Duża cebula
2 banany
Ryz (porcja dla dwóch osób)
2 łyżki curry
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżeczki chilli
Oliwa do smażenia
Kostka rosołowa
Szklanka wrzątku
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Kroimy pierś z kurczaka w kosteczkę, podobnie jak cebulkę.
Wrzucamy wszystko na rozgrzana oliwę i smażymy w woku, aż się zarumieni.
Odstawiamy na bok.
W międzyczasie stawiamy wodę na ryz i solimy. Gotujemy w zależności od rodzaju ryżu. Zwykle koło
10minut.
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone
w drobne plasterki banany. Nie możemy ich przypalić, wiec musimy smażyć je na małym
ogniu, aż zmiękną i stworzą masę. Wtedy dodajemy curry, paprykę i chilli.
Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
W kubku wrzącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową.
Mieszamy aż do rozpuszczenia.
Stawiamy woka z kurczakiem ponownie na palnik i dolewamy
gorący wywar. Mieszamy i gotujemy chwilkę, zanim dodamy masę bananowa.
Po polaczeniu masy bananowej z wywarem dobrze mieszamy i
gotujemy jeszcze kilka minut.
Podajemy z ryżem.
Danie jest doskonale. Z jednej strony pikantne dzięki chilli,
ale jednocześnie słodkie dzięki bananom. Polecam! J
No comments:
Post a Comment