Kroimy cebule i paprykę na drobne kostki i wrzucamy do woka na rozgrzana oliwę.
Marchewkę kroimy na cienkie paseczki (można użyć obieraczki, aby ułatwić sobie zadanie) Dodajemy ja do papryki i cebulki.
Wyciskamy czosnek, dodajemy kukurydze i wszystko polewamy sosem sojowym (zarówno słodkim jak i tradycyjnym) Smażymy warzywa, do czasu Az nie staną się miękkie. Musimy uważać na to by się nie przypaliły.
Odstawiamy na bok i gotujemy noodle wg przepisu na opakowaniu. Moje wrzuca się np. na 4 minuty do gotującej się wody. O ugotowaniu odcedzamy i dodajemy do warzyw doprawiając sola i pieprzem.
W tym samym czasie smażymy na osobnej patelni okrojonego w drobna kostkę kurczaka. Łączymy wszystkie składniki w woku, posypujemy czarnym sezamem i podajemy na stół.
Przepis jest nieco zmodyfikowany i rożni się od oryginalnego Mie, goreng, ale wynika to z braku niektórych składników. Polecam serwowanie dania z jajkiem sadzonym na wierzchu :)
No comments:
Post a Comment