Kategorie

środa, 5 października 2011

MIE GORENG

Noodle 1 opakowanie
1, 5 papryki czerwonej
1, 5 cebuli
0, 5 kukurydzy z puszki
2 marchewki
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 lyzki ketjap manis (slodki sos sojwy)
2 łyżki czarnego sezamu
Pierś z kurczaka
Pieprz, sol do smaku
Oliwa do smażenia




PRZYGOTOWANIE:



Kroimy cebule i paprykę na drobne kostki i wrzucamy do woka na rozgrzana oliwę.
Marchewkę kroimy na cienkie paseczki (można użyć obieraczki, aby ułatwić sobie zadanie) Dodajemy ja do papryki i cebulki.
Wyciskamy czosnek, dodajemy kukurydze i wszystko polewamy sosem sojowym (zarówno słodkim jak i tradycyjnym) Smażymy warzywa, do czasu Az nie staną się miękkie. Musimy uważać na to by się nie przypaliły.
Odstawiamy na bok i gotujemy noodle wg przepisu na opakowaniu. Moje wrzuca się np. na 4 minuty do gotującej się wody. O ugotowaniu odcedzamy i dodajemy do warzyw doprawiając sola i pieprzem.
W tym samym czasie smażymy na osobnej patelni okrojonego w drobna kostkę kurczaka. Łączymy wszystkie składniki w woku, posypujemy czarnym sezamem i podajemy na stół.
Przepis jest nieco zmodyfikowany i rożni się od oryginalnego Mie, goreng, ale wynika to z braku niektórych składników. Polecam serwowanie dania z jajkiem sadzonym na wierzchu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz