Po słodkich muffinkach czas na przerwę :)
Polecam ten przepis, bo muffinki można podac zamiast chleba.
Składniki:
1. 2 małe bakłażany
2. 6łyżek oliwy
3. 375g mąki
4. 4 łyżeczki proszku do pieczenia
5. jajko
6. 300ml mleka
7. szczypta soli
masełko czosnkowe:
1. 115 masła
2. 3 lub 4 ząbki czosnku
3. szczypt soli
4. szczypta pieprzu
5. troszkę suszonej lub świeżej bazylii
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200C. Obrać bakłażany ze skórki i pokroić w paseczki.
Następnie na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić pokrojone bakłażany.
Na małym ogniu podsmażać, aż staną się miękkie, po czym odłożyć na bok i zaczekać aż wystygną.
Do jednej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól, dobrze wymieszać.
W drugiej ubic mikserem białko, następnie dodać żółtko, pozostałą oliwę i mleko. Dobrze wymieszać
i dodać do suchych składników.
Pokroić bakłażana na małe kawałeczki i dodać do masy. następnie nałożyć do 12 foremek.
Całe foremki powinny być zapełnione (pięknie wyrosną)
Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut.
Masełko czosnkowe:
Do masła dodajemy 3-4 wyciśnięte ząbki czosnku, lekko doprawiamy solą i pieprzem.
Do smaku dodajemy bazylię lub pietruszkę (pewnie z pietruszką też są dobre, problem polega na tym, że ja za nią nie przepadam, dlatego wybrałam bazylię :)
Życzę smacznego...
moje smaki! oj moje! w takiej wersji muffinów jeszcze nie jadłam :) pozdrawiam!
ReplyDelete