125g ciemnej czekolady
125g masełka
2 jajka
300g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
115g mąki
składniki kremu waniliowego:
225ml śmietanki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 160C. Potrzebujemy 12 większych foremek lub 24 mniejsze.
Roztapiamy pokruszoną czekoladę i masełko w miseczce wstawionej do garnuszka z gotującą się wodą.
Po roztopieniu odkładamy na bok by wystygło.
W międzyczasie miksujemy jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym, aż powstanie kogel mogel.
Dolewamy czekoladę z masełkiem i mieszamy do utworzenia jednolitej masy (ostrzegam, że trudno będzie powstrzymać się od spróbowania) :)
Na samym końcu dodajemy mąkę i dokładnie łączymy składniki.
Pamiętajmy o wypełnieniu połowy foremek, bo inaczej czekac nas będzie mycie piekarnika :)
Pieczemy ok. 25 min.
KREM:
Ubijamy śmietankę na sztywno i dodajemy cukier puder wraz z ekstraktem waniliowym.
Podajemy muffiny na ciepło ozdabiajac kremem :)
Niebo w gębie- tyle tylko napiszę :)
urocze ;]
ReplyDeletehttp://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com
a jakie pyszne :P
ReplyDeletejakie smakowitości!
ReplyDeletepozdrawiam
nie wątpię, że niebo w gębie :) cudne są
ReplyDeleteMuffiny brownie? Nawet przez chwilkę nie poddałam wątpliwości tego, jak pyszne muszą być :)
ReplyDeletesa! moje ulubione! UWAGA! Nie zrobcie za duzo bo potem pekniecie:)
ReplyDelete