Kategorie

środa, 8 lutego 2012

Jabłkowo-ananasowe co nieco z ryżem



Jest to błyskawiczny deser, który możemy przygotować w 15 minut. Polecam!


Składniki:
2 jabłka
1 puszka ananasów
2 łyżki miodu
Cynamon
Ryz (do risotto)
Mleko 0,7 l
Wanilia (świeża lub cukier wanilinowy)

Gotujemy ryz na mleku do uzyskania papki ryzowej. Dodajemy wanilię i pozostawiamy do wystygnięcia.
Ja użyłam gotowej risengrøtt (dostępna na rynku norweskim ryzowa owsianka)
Następnie na rozgrzana oliwę wrzucamy pokrojone w kosteczkę jabłka i kawałki ananasów. Podsmażamy posypując cynamonem. W małym rondelku podgrzewamy sok z ananasa, który pozostał w puszce i dodajemy dwie łyżki miodu.

Podajemy ryz z owocami, polany sosem miodowym. Palce lizać.
W dodatku możemy zaserwować na ciepło lub zimno! Wedle uznania!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz