Jest to błyskawiczny deser, który możemy przygotować w 15
minut. Polecam!
Składniki:
2 jabłka
1 puszka ananasów
2 łyżki miodu
Cynamon
Ryz (do risotto)
Mleko 0,7 l
Wanilia (świeża lub cukier wanilinowy)
Gotujemy ryz na mleku do uzyskania papki ryzowej. Dodajemy wanilię
i pozostawiamy do wystygnięcia.
Ja użyłam gotowej risengrøtt (dostępna na rynku norweskim
ryzowa owsianka)
Następnie na rozgrzana oliwę wrzucamy pokrojone w kosteczkę jabłka
i kawałki ananasów. Podsmażamy posypując cynamonem. W małym rondelku podgrzewamy
sok z ananasa, który pozostał w puszce i dodajemy dwie łyżki miodu.
Podajemy ryz z owocami, polany sosem miodowym. Palce lizać.
W dodatku możemy zaserwować na ciepło lub zimno! Wedle
uznania!
No comments:
Post a Comment