Kategorie

czwartek, 9 lutego 2012

BOMBARDINO


Jest to wloski, bardzo popularny napój alkoholowy, podobny w smaku do naszego ajerkoniaku (likieru jajecznego, który zna wiekszosc:)  Rozni się tylko składem, bo jest to 50%  ajerkoniaku i 50% brandy.




Jest popularny na alpejskich stokach i tam tez piłam go po raz pierwszy, ale wieczorem, gdy na zewnątrz takie mrozy, rozgrzewa rownie dobrze:)
Dla tych, którzy nie maja w domu akurat bombardino, polecam zastapic go zwykłym ajerkoniakiem!


Składniki:
Bobardino(ajerkoniak)
Opakowanie bitej  śmietany
200 ml mleka


Wlewamy do rondelka tyle porcji bombardino ile potrzebujemy i podgrzewamy na małym ogniu. Ważne by się nie zagotowało.
W tym czasie ubijamy bita smietane, ja użylam z DrOetkera. 
Podgrzane bombardino wlewamy do szklanek i nakładamy na wierzch duzo bitej  śmietany. Gotowe. 


Proste prawda? :) A jakie pyyyyszne....









2 komentarze:

  1. Uwielbiam - zwłaszcza w wersji z kawą. Jednak w domu nigdy nie smakuje tak jak na alpejskim stoku....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety... ale zawsze to jakas namiastka:)

      Usuń