Thursday, February 9, 2012
BOMBARDINO
Jest to wloski, bardzo popularny napój alkoholowy, podobny w smaku do naszego ajerkoniaku (likieru jajecznego, który zna wiekszosc:) Rozni się tylko składem, bo jest to 50% ajerkoniaku i 50% brandy.
Jest popularny na alpejskich stokach i tam tez piłam go po raz pierwszy, ale wieczorem, gdy na zewnątrz takie mrozy, rozgrzewa rownie dobrze:)
Dla tych, którzy nie maja w domu akurat bombardino, polecam zastapic go zwykłym ajerkoniakiem!
Składniki:
Bobardino(ajerkoniak)
Opakowanie bitej śmietany
200 ml mleka
Wlewamy do rondelka tyle porcji bombardino ile potrzebujemy i podgrzewamy na małym ogniu. Ważne by się nie zagotowało.
W tym czasie ubijamy bita smietane, ja użylam z DrOetkera.
Podgrzane bombardino wlewamy do szklanek i nakładamy na wierzch duzo bitej śmietany. Gotowe.
Proste prawda? :) A jakie pyyyyszne....
Labels:
Z alkoholem
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Uwielbiam - zwłaszcza w wersji z kawą. Jednak w domu nigdy nie smakuje tak jak na alpejskim stoku....
ReplyDeleteniestety... ale zawsze to jakas namiastka:)
Delete