Kategorie

środa, 15 lutego 2012

Kogel mogel z grzanym piwkiem

A raczej grzane piwko z koglem moglem :)
Dla wielu jest to cos dziwnego, ale ja jestem w pelni oddana fanka tego rozgrzewającego koktajlu piwnego!





Co trzeba kupic: (2 osoby)
2 ulubione piwa (0,33l)
miód
2 jajka
4  łyzeczki cukru
cynamon


Wlewamy zawartosc butelek do garnka pozostawiajac w jednej z butelek okolo 2cm piwka. Podgrzewamy na malym ogniu . Dodajemy 2 duze  łyzki miodu i delikatnie mieszamy, tak by się roztopił. W międzyczasie do kubka wbijamy 2 zołtka i zasypujemy cukrem. Przy pomocy miksera ubijamy do uzyskania jednolitej, puszystej masy (to nasz kogel mogel). Wlewamy do niego resztkę piwa z butelki, mieszamy, po czym powoli dolewamy do reszty na piecu. Mieszamy, posypujemy cynamonem i pilnujemy aby piwo się nie zagotowało, bo najzwyczajniej w swiecie nam wykipi:) Gotowe piwko podajemy w dowolnych kubkach,kuflach, szklankach, wedle uznania. Rozgrzewa błyskawicznie...:)))





5 komentarzy:

  1. Kogel mogel (oczywiście wtedy bez piwa!) to moje smaki z dzieciństwa. Apetycznie wygląda na zdjęciu. Pycha! :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokladnie, pamietam jak kochalam kogel mogel :) no i nadal kocham!

      Usuń
  2. o rety... nigdy nie piłam.
    hm, ale nie wiem czy bym się odważyła xd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tu nie potrzeba odwagi, zrob a sie przekonasz! to stary przepis, jeszcze od mojej babci :)

      Usuń
  3. Przed chwilą zrobiłam pierwszy raz z Twojego przepisu Ana - pychaaa!

    OdpowiedzUsuń