Kategorie

piątek, 2 marca 2012

Bazyliowe co nieco


Skladniki:

  • Winogrona 20 sztuk
  • 10 kromek chleba tostowego
  • Dowolny ser, ja wybrałam brie
  • Świeża bazylia
  • Jogurt naturalny lub serek naturalny almette
  • Mała cebulka
  • Pieprz, sól



Zaczynamy od przygotowania chleba tostowego. Pozbywamy się skorek pozostawiając kwadratowe kromki. Do środka wkładamy pokrojony w plasterki ser i nakrywamy druga kromka. Otrzymujemy kanapkę. Do naszych koreczków potrzebujemy jednak podwójną kanapkę wiec zanim pokroimy kanapkę na 4 części, nakładamy jedna na druga.

Kroimy winogrona na pól i pozbywamy się pestek.

Połówkę nabijamy na wykałaczkę, może być ozdobna.  Następnie wbijamy 4 wykałaczki w naszego tosta, tak, aby każda była w innej części. Kroimy kanapkę wzdłuż i w poprzek tak by otrzymać 4 równe części.  Dzięki wykałaczkom tost nie rozpada się podczas krojenia.

Do bazyliowego dipu potrzebujemy jogurt lub serek, świeżą bazylie i cebulkę. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera lub miksujemy za pomocą końcówki koktajlowej miksera. Uzyskany dip będzie miał intensywny zielony kolor i niezapomniany smak. Doprawiamy go sola i pieprzem i podajemy razem z naszymi serowymi tościkami.
Polecam. Jest to błyskawiczna przekąska.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz