Szybki przepis na chrupiące ciasteczka z czekolada, kokosem i orzechami. W smaku przypominają pieguski!
Składniki:
100g czekolady
200g maki
170g cukru
cukier wanilinowy
0,5
łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
100g posiekanych orzechów laskowych
50 g wiórków kokosowych
szczypta soli
Ucieramy make z masłem do uzyskania jednolitej masy, dodajemy
żółtka a następnie resztę składników. Wszystko dokładnie mieszamy. Za pomoca łyżeczki formujemy kuleczki, które nakładamy na blachę w odpowiednich odległosciach i spłaszczamy, by kształtem przypominały pieguski.
Pieczemy w 180C przez około 15-18 minut. Sprawdzamy, by się nie przypaliły. Składników starcza na 2 blachy ciasteczek.
Tuz przed podaniem mozna je polac syropem klonowym. Sa wyśmienite do kawy!
En rask oppskrift på småkaker med sjokolade, kokos og nøtter.
Ingredienser:
100g sjokolade
200g mel
170g sukker,
vaniljesukker,
0.5 ts bakepulver
2 egg
100 g hakkede hasselnøtter
50 g kokosflak
klype salt
Mel med smør bland sammen og tillset resten av igredienser. Miks alt godt. Bruk ts til å sette små porsjoner på en ark og etterpå flat dem litt. Bak ved 180 grader ca. 15-20 minutter. Før servering tillset litt maple syrup
De passer bra til kaffe :)
domowe ciasteczka do herbaty? mmm, uwielbiam :) syrop musiał dodać im cudnego smaku. pozdrawiam!
ReplyDelete