Kategorie

wtorek, 6 marca 2012

CHOCO COCO

Szybki przepis na chrupiące ciasteczka z czekolada, kokosem i orzechami. W smaku przypominają pieguski!






Składniki:
100g czekolady
200g maki
170g cukru
cukier wanilinowy
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
100g posiekanych orzechów laskowych
50 g wiórków kokosowych
szczypta soli


Ucieramy make z masłem do uzyskania jednolitej masy, dodajemy  żółtka a następnie resztę składników. Wszystko dokładnie mieszamy. Za pomoca łyżeczki formujemy kuleczki, które nakładamy na blachę w odpowiednich odległosciach i spłaszczamy, by kształtem przypominały pieguski. 
Pieczemy w 180C przez około 15-18 minut. Sprawdzamy, by się nie przypaliły.  Składników starcza na 2 blachy ciasteczek. 


Tuz przed podaniem mozna je polac syropem klonowym. Sa wyśmienite do kawy! 








En rask oppskrift på småkaker med sjokolade, kokos og nøtter.


Ingredienser: 
100g sjokolade 
200g mel 
170g sukker, 
vaniljesukker, 
0.5  ts bakepulver 
2 egg 
100 g hakkede hasselnøtter 
50 g kokosflak 
klype salt 


Mel med smør bland sammen og tillset resten av igredienser. Miks alt godt. Bruk ts til å sette små porsjoner på en ark og etterpå flat dem litt.  Bak ved 180 grader ca. 15-20 minutter. Før servering tillset litt maple syrup 
De passer bra til kaffe :)

1 komentarz:

  1. domowe ciasteczka do herbaty? mmm, uwielbiam :) syrop musiał dodać im cudnego smaku. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń