Kategorie

piątek, 9 marca 2012

Zielone naleśniki z fetą i łososiem

Składniki:
  • 1,5 szklanki maki
  • 1 szklanka mleka
  • odrobina oliwy
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • opakowanie swiezego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku, sol pieprz
  • łosos wędzony w plastrach
  • ser feta (małe opakowanie)




Do blendera wlewamy mleko, a następnie wsypujemy make. wbijamy dwa jaja i dodajemy odrobinę oliwy (aby nie uzywac jej do smażenia), dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
W międzyczasie na rozgrzana oliwę wrzucamy szpinak i doprawiamy pieprzem i sola, a także wyciskamy 2 ząbki czosnku.


Gdy szpinak się podsmaży i zmięknie wrzucamy go do blendera i miksujemy ponownie, az do uzyskania zielonej masy naleśnikowej.


Smażymy cienkie naleśniki, po czym wkładamy do nich łososia i pokruszona fetę i składamy w trojkaty. Sa lekkie, wyśmienite a ich kolor jest niesamowity.


Polecam dla urozmaicenia tradycyjnych naleśnikow :))







5 komentarzy:

  1. Cudne :) Fajny pomysł z dodaniem szpinaku do ciasta. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo wiosennie :)i nadzienie wyjątkowo w moim guście:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe! Naprawdę wiosenne i pełne energii!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń