- 1,5 szklanki maki
- 1 szklanka mleka
- odrobina oliwy
- 2 jajka
- szczypta soli
- opakowanie swiezego szpinaku
- 2 ząbki czosnku, sol pieprz
- łosos wędzony w plastrach
- ser feta (małe opakowanie)
Do blendera wlewamy mleko, a następnie wsypujemy make. wbijamy dwa jaja i dodajemy odrobinę oliwy (aby nie uzywac jej do smażenia), dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
W międzyczasie na rozgrzana oliwę wrzucamy szpinak i doprawiamy pieprzem i sola, a także wyciskamy 2 ząbki czosnku.
Gdy szpinak się podsmaży i zmięknie wrzucamy go do blendera i miksujemy ponownie, az do uzyskania zielonej masy naleśnikowej.
Smażymy cienkie naleśniki, po czym wkładamy do nich łososia i pokruszona fetę i składamy w trojkaty. Sa lekkie, wyśmienite a ich kolor jest niesamowity.
Polecam dla urozmaicenia tradycyjnych naleśnikow :))
Prawdziwa wiosna! Pozdrawiam
ReplyDeleteCudne :) Fajny pomysł z dodaniem szpinaku do ciasta. Muszę spróbować :)
ReplyDeletewyglądają bardzo wiosennie :)i nadzienie wyjątkowo w moim guście:)
ReplyDeleteWspaniałe! Naprawdę wiosenne i pełne energii!
ReplyDeletePozdrawiam:)
Wygląda przepysznie! :-) Pozdrawiam.
ReplyDelete