Kategorie

piątek, 16 marca 2012

Kurczak z curry w wersji owocowej :)



Doskonałe i nieco nietypowe po
łaczenie kurczaka i owoców... i mamy pyszny obiad, inny niż wszystkie. Doskonały przepis dla tych, którzy nie boja się kuchennych eksperymentów i lubią kurczaka w każdej postaci. Polecam



Składniki:


·  2 piersi z kurczaka
·  0,5 jabłka
·  1 banan
·  1 limonka
·  mleko kokosowe
·  curry
·  imbir w proszku
·  chilli
·  pieprz cayenne
·  kurkuma
·  oliwa
·  ryz

Zaczynamy od przygotowania miksu przypraw, w którym 'wykapiemy' naszego kurczaka. Do miski wsypujemy 1  łyżkę imbiru, odrobinę chilli, 1 łyżeczkę kurkumy, pół łyżeczki pieprzu cayenne i szczyptę soli. Następnie przy pomocy tarki ścieramy skórkę limonki, która również dodajemy do naszych przypraw. Dokładnie mieszamy, po czym zalewamy dwoma łyżkami oliwy i wyciśniętym sokiem z naszej limonki. Zanurzamy kurczaka pokrojonego w drobna kostkę w naszej miksturze i odstawiamy na bok na 10 minut.

Rozgrzewamy woka lub patelnię  i wlewamy  łyżkę oliwy.
W międzyczasie kroimy połowę jabłka, banana i cebulkę na drobne kawałki i wrzucamy wszystko na rozgrzana patelnie.

Gdy cebulka się przyrumieni, a banan i jabłko zmięknie dodajemy naszego kurczaka. Wszystko smażymy przez około 8 minut, po czym dodajemy curry i zalewamy mlekiem kokosowym (ok. 3/4 puszki). Nie przesadzajmy z ilością mleka kokosowego, bo może zaburzyć smak potrawy.

Wszystko gotujemy jeszcze przez moment i podajemy z ryżem.

Z ręka na sercu, jest wyśmienity!:)








2 komentarze:

  1. przetestowane w wersji z indykiem. pycha!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to to elegancko! :) teraz ja powinnam wyprobowac z indykiem! pozdro

      Usuń