Doskonałe i nieco nietypowe połaczenie kurczaka i owoców... i mamy pyszny obiad, inny niż wszystkie. Doskonały przepis dla tych, którzy nie boja się kuchennych eksperymentów i lubią kurczaka w każdej postaci. Polecam
Składniki:
· 2 piersi z kurczaka
· 0,5 jabłka
· 1 banan
· 1 limonka
· mleko kokosowe
· curry
· imbir w proszku
· chilli
· pieprz cayenne
· kurkuma
· oliwa
· ryz
Zaczynamy od przygotowania miksu przypraw, w którym 'wykapiemy' naszego kurczaka. Do miski wsypujemy 1 łyżkę imbiru, odrobinę chilli, 1 łyżeczkę kurkumy, pół łyżeczki pieprzu cayenne i szczyptę soli. Następnie przy pomocy tarki ścieramy skórkę limonki, która również dodajemy do naszych przypraw. Dokładnie mieszamy, po czym zalewamy dwoma łyżkami oliwy i wyciśniętym sokiem z naszej limonki. Zanurzamy kurczaka pokrojonego w drobna kostkę w naszej miksturze i odstawiamy na bok na 10 minut.
Rozgrzewamy woka lub patelnię i wlewamy łyżkę oliwy.
W międzyczasie kroimy połowę jabłka, banana i cebulkę na drobne kawałki i wrzucamy wszystko na rozgrzana patelnie.
Gdy cebulka się przyrumieni, a banan i jabłko zmięknie dodajemy naszego kurczaka. Wszystko smażymy przez około 8 minut, po czym dodajemy curry i zalewamy mlekiem kokosowym (ok. 3/4 puszki). Nie przesadzajmy z ilością mleka kokosowego, bo może zaburzyć smak potrawy.
Wszystko gotujemy jeszcze przez moment i podajemy z ryżem.
Z ręka na sercu, jest wyśmienity!:)
przetestowane w wersji z indykiem. pycha!!
ReplyDeleteto to elegancko! :) teraz ja powinnam wyprobowac z indykiem! pozdro
Delete