Przepis na wyśmienite muffiny, niestety bez zdjęcia, dlatego że zostały upieczone już dawno, a przepis wygrzebałam przypadkiem :)
źródło:www.kickstand.bz
Muffiny z bananami i masłem orzechowym
Składniki:
- 225g masła
- 200g cukru
- 230g mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 3 łyżki drobno posiekanych migdałów
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2 miękkie banany
Składniki potrzebne do kremu bananowego:
- 200g serka naturalnego lub jogurtu
- 175g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub migdałowego
- 1 miękki banan
Przygotowanie muffinów:
Rozgrzac piekarnik do 175C i przygotowac 24 formy do muffinków.
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, migdały i cynamon wymieszac w misce.
W drugiej misce zmiksowac masełko, jajka, ekstrakt waniliowy, banany i 4 łyżki masła orzechowego.
Połączyc składniki z obu misek i przy pomocy miksera doprowadzic do jednolitej masy.
Wypełnic foremki do połowy i włożyc do piekarnika na ok. 20 minut
Przygotowanie kremu:
Zmiksowac serek z cukrem pudrem, następnie dodac odrobinę soku z cytryny i ekstraktu waniliowego.
Na samym końcu połączyc z pokrojonym w kosteczkę bananem.
Podawac muffiny na ciepło lub zimno ozdabiając migdałami :)
ps. jak dotąd moje ulubione :)
no może zaraz po tych czekoladowo-bananowych :)
Powodzenia!
No comments:
Post a Comment