Kategorie

piątek, 30 marca 2012

Kurczak kominiarski, na czarno :)

 Przepis wzięłam od mojej Mamy, która lubi eksperymentować w kuchni. Aby nadać potrawie dość ciekawy wygląd użyłyśmy czarnego, włoskiego makaronu. Ciekawie i smacznie, a kurczakowi wędzonemu mówię TAK w każdej postaci :)


Składniki:

  • Czarny makaron 'Tonnarelli al nero di seppia' lub inny
  • 2 udka kurczaka wędzonego
  • 5 ząbków czosnku
  • 200g sera pleśniowego
  • oliwa z oliwek
  • parmezan do posypania
  • pieprz i sól
Rozgrzewamy oliwę na patelni, wyciskamy czosnek, podsmażamy, ale uważamy aby się nie spalił. Kruszymy ser pleśniowy i czekamy, aż się roztopi. Wrzucamy pokrojonego kurczaka wędzonego, bez skórki. Dusimy chwilkę i doprawiamy. Uważajmy jednak na ilość soli, bo kurczak jest już nieco słony.
W międzyczasie gotujemy czarny makaron al dente. Gotowe danie posypujemy parmezanem. 










4 komentarze: