Przepis wzięłam od mojej Mamy, która lubi eksperymentować w kuchni. Aby nadać potrawie dość ciekawy wygląd użyłyśmy czarnego, włoskiego makaronu. Ciekawie i smacznie, a kurczakowi wędzonemu mówię TAK w każdej postaci :)
Składniki:
- Czarny makaron 'Tonnarelli al nero di seppia' lub inny
- 2 udka kurczaka wędzonego
- 5 ząbków czosnku
- 200g sera pleśniowego
- oliwa z oliwek
- parmezan do posypania
- pieprz i sól
Rozgrzewamy oliwę na patelni, wyciskamy czosnek, podsmażamy, ale uważamy aby się nie spalił. Kruszymy ser pleśniowy i czekamy, aż się roztopi. Wrzucamy pokrojonego kurczaka wędzonego, bez skórki. Dusimy chwilkę i doprawiamy. Uważajmy jednak na ilość soli, bo kurczak jest już nieco słony.
W międzyczasie gotujemy czarny makaron al dente. Gotowe danie posypujemy parmezanem.
nazwa powala.. danie zresztą tez...
ReplyDeleteDziekuje! :)))
Deletegdzie można kupić taki makaron?
ReplyDeleteWe Wloszech lub w sklepach z wloska zywnoscia! :)))
Delete