Kategorie

środa, 28 marca 2012

Placuszki ricotta z miodem


Przepis na placuszki wzielam od Nigelli, ale zmodyfikowalam go odrobinkę.


Sa niesamowicie lekkie, puszyste, pyszne i mozna je zjesc zarówno na śniadanie, obiad jak i kolacje, nie wspominając o deserze :) 






Składniki:



  • 125ml mleka kokosowego
  • opakowanie serka ricotta (250g)
  • dwa duże jajka
  • 100g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • oliwa do smażenia
  • miód, musli



Mieszamy ricottę z mlekiem kokosowym i żołtkami i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy i dodajemy na końcu. Dosypujemy odrobinę soli i mamy gotową masę na nasze placuszki.
Nakładamy na rozgrzaną oliwę za pomocą dużej łyżki i formujemy placuszki. Ważne, żeby nie były za cienkie, bo mogą nam się rozpaść podczas przewracania. Smażymy minutę na jednej i minutę na drugiej stronie. Muszą byc puszyste i rumiane. 


Ja podałam je z miodem i musli, no... przyznaje sie.... i z lodami :) Są wyśmienite i leciutkie. Dodatki możecie wybrac wedle własnego uznania :)


Smacznego 





1 komentarz:

  1. Ricotta i miód - połaczenie diealne! Muszą wspaniale smakować!

    OdpowiedzUsuń