Przepis na placuszki wzielam od Nigelli, ale zmodyfikowalam go odrobinkę.
Sa niesamowicie lekkie, puszyste, pyszne i mozna je zjesc zarówno na śniadanie, obiad jak i kolacje, nie wspominając o deserze :)
Składniki:
- 125ml mleka kokosowego
- opakowanie serka ricotta (250g)
- dwa duże jajka
- 100g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- oliwa do smażenia
- miód, musli
Mieszamy ricottę z mlekiem kokosowym i żołtkami i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy i dodajemy na końcu. Dosypujemy odrobinę soli i mamy gotową masę na nasze placuszki.
Nakładamy na rozgrzaną oliwę za pomocą dużej łyżki i formujemy placuszki. Ważne, żeby nie były za cienkie, bo mogą nam się rozpaść podczas przewracania. Smażymy minutę na jednej i minutę na drugiej stronie. Muszą byc puszyste i rumiane.
Ja podałam je z miodem i musli, no... przyznaje sie.... i z lodami :) Są wyśmienite i leciutkie. Dodatki możecie wybrac wedle własnego uznania :)
Smacznego
Ricotta i miód - połaczenie diealne! Muszą wspaniale smakować!
ReplyDelete