Kategorie

piątek, 22 czerwca 2012

PALMA łososiowa :)


A to mój przypadkowy wynalazek:)




Składniki:
  • Dwa filety z łososia
  • Duża cebula
  • Creme fraiche
  • Mała cukinia
  • Świeże zielone szparagi
  • Czarny sezam
  • Pieprz i sól


Gotujemy szparagi, bo to zajmuje nam najwięcej czasu. Ja zwykle obieram je do 2/3 wysokości.


Podczas gdy szparagi się gotują, kroimy łososia na cienkie plasterki i siekamy cebulkę. Podsmażamy cebulkę, dodajemy łososia, doprawiamy. Gdy łosoś się podsmaży dodajemy 250ml creme fraiche. Zmniejszamy ogień do 1-2 i pozwalamy się jeszcze troszkę podgotować. Nie zapominamy o mieszaniu:)

W międzyczasie kroimy cukinie w półksiężyce i wrzucamy do urządzenia do gotowania na parze. 
Po 10 minutach jest gotowa. Dorzucamy ja do naszego łososia i mieszamy.

Gotowe szparagi układamy w 'palme' i nakładamy łososia z cukinia. Posypujemy sezamem czarnym  lub ewentualnie białym, jeśli nie posiadamy czarnego!
Gotowe, delikatne i rozpływające się w ustach danie:)
Polecam








1 komentarz: