Kategorie

niedziela, 17 czerwca 2012

SEZAMOWY KREM CZOSNKOWY!


Choroba nie jest niczym miłym, ale mam na nią niezawodny sposób- czosnek plus imbir!




Do dzieła!

Składniki:

  • 2 główki czosnku
  • Pól dużej cebuli lub jedna mniejsza
  • 3 cm świeżego imbiru
  • Chilli
  • Kilka listków świeżej kolendry
  • Zielona cebulka do ozdobienia
  • 3 łyżki sezamu
  • Łyżeczka tymianku
  • 1 l bulionu, lub 1 l wywaru z kostki rosołowej


Czosnek, cebule, imbir i kolendrę siekamy na drobno i wrzucamy na rozgrzana oliwę. Dodajemy tymianek, chilli, sól, pieprz. Gdy cebula się zarumieni odstawiamy patelnię na bok. Podgrzewamy bulion, gdy zacznie się gotować dodajemy czosnek i cebulę. Gotujemy jeszcze przez moment. Całosc miksujemy za pomocą koktajlowej końcówki miksera lub w blenderze. Gdy zupka nabierze kremowej konsystencji, próbujemy, ewentualnie doprawiamy. Musi być ostra!
Rozlewamy do miseczek, posypujemy sezamem, by znalazł się na całej powierzchni zupki i ozdabiamy zielona cebulka!

Stawia na nogi w mgnieniu oka!!!:)





2 komentarze: