Kategorie

piątek, 15 czerwca 2012

INDONEZYJSKIE CO NIECO


Wakacje coraz bliżej, a tu kolejny przepis na indonezyjski przysmak!
Kurczak w roli głównej, niezastąpione mleko kokosowe i azjatyckie przyprawy... 
Nie musze wspominać o zapachu, który unosi się w całym mieszkaniu:)



Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • Mleko kokosowe
  • Pól limonki
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 4 cm galangi 
  • Pęczek świeżej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • Pól cebuli
  • Sól, pieprz, chilli
  • Pasta curry (żółta lub zielona) 2 łyżki
  • 2 małe marchewki
  • Odrobina słodkiego sosu sojowego
  • Makaron ryżowy





Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki, dodajemy pastę curry i mieszamy.

Cebule, czosnek, galange i marchewkę kroimy na drobne kawałeczki i wrzucamy do miseczki, dodajemy posiekana kolendrę, zalewamy sokiem z limonki i doprawiamy sola, pieprzem i chilli. 



Kurczaka wrzucamy na rozgrzana oliwę, gdy się zarumieni dodajemy nasz posiekany miks. Następnie łodygi trawy cytrynowej dzielimy na pól i rozgniatamy przy pomocy noża, dodajemy do reszty. 

Dodajemy odrobine sosu sojowego i podsmażamy około 5 minut, dolewamy mleko kokosowe i doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem ryzowym lub nudlami

Dani jest wyśmienite!







2 komentarze: