Kategorie

poniedziałek, 15 października 2012

BanaNOWIEC z ptasim mleczkiem® i krówkami!

Lepszego połaczenia akurat teraz nie jestem w stanie sobie wyobrazić :) 
Pierwszy raz ciasta bananowego spróbowałam w Malezji, jako deser w jednej z restauracyjek na plaży!
Było lekkie, pyszne i rozpływało się w ustach. Korzystajac z wolnej niedzieli postanowiłam wypróbować przepis, a także odrobinę go zmodyfikować :) Oto co wyszło :



Składniki:

  • 4 mniejsze lub 3 większe banany
  • 70g masełka
  • 220g maki
  • 1 jajko
  • 90g cukru
  • 5 ptasich mleczek®
  • 4 krówki (gdy damy więcej, może być za słodkie)
  • 1 łyzeeczka sody
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • odrobinka soli


Suche składniki dokładnie mieszamy w jednej misce, po wymieszaniu zabieramy się za mokre składniki. Jajko, banany i masełko wrzucamy do jednej miski, Przy pomocy miksera mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie porcjami dodajemy suche składniki. Dokładnie mieszamy.
Ostatnim krokiem jest pokrojenie krówej i ptasich mleczek® na drobne kawałeczki i dodanie ich do masy. całość wlewamy do podłużnej foremki wysmarowanej masłem.
Pieczemy w ok. 170C przez 45-50 minut. Musimy uważać aby za bardzo się nie przypiekło z wierzchu. Jesśli zauważymy, że ciasto zaczyna być zbyt brazowe, zakrywamy go folia.

Gotowe. Nie muszę chyba wspominać o zapachu jaki rozchodzi się po mieszkaniu.
BAJKA! Lekkie, pyszne i grozi zerwaniem z dieta :P

Polecam







7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. nastepnym razem zglosze sie po przepis:P

      Usuń
  2. Cudne ciacho :) Bananowe zawsze niezawodne

    OdpowiedzUsuń
  3. Bananowiec jest dobry na każdy humor i pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o jeny... wszystko co uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, połączenie intrygujące :) Ale skoro w środku same pyszności, to nie może nie być cudowne...

    OdpowiedzUsuń