Kategorie

środa, 16 listopada 2011

Hiszpańskie muffiny pomarańczowe



Składniki:

2 średnie pomarańcze
115 g masła
225 g cukru
2 jajka
160g mąki
odrobina startych migdałów
łyżeczka proszku do pieczenia

Syrop pomarańczowy:

skórka z 1 pomarańczy
100g cukru
225ml wody

Przygotowanie masy muffinkowej:

Pomarańczę obrac przy pomocy obieraczki do ziemniaków ze skórki (użyjemy jej do syropu)
Pokroić na drobne kawałeczki i wrzucić do rondelka. Zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
Schłodzić. Następnie odsączyć przy pomocy sitka. kawałki pomarańczy zmiksować do uzyskania gładkiej masy (przy pomocy miksera ręcznego z końcówką koktajlową)
W miseczce wymieszać cukier z masełkiem, następnie doda jajka. zmiksować wszystko dokładnie, na końcu dodając pozostałe składniki (mąkę i proszek do pieczenia z migdałami)
nałożyć do 12 foremek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170C na 30 minut.

Przygotowanie syropu pomarańczowego:

Wlewamy 225ml wody do rondelka i wsypujemy do niej 100g cukru.
Gotujemy na małym ogniu, mieszając. Następnie, gdy cukier się rozpuści dodajemy skórkę z pomarańczy (obraną wcześniej i pokrojoną a drobne kawałeczki)
Po około 5 min ściągamy z palnika pozostawiając do wystygnięcia.

Muffinki podajemy z lodami po uprzednim udekorowaniu syropem pomarańczowym!




1 komentarz: