Wednesday, December 21, 2011

RISKREM ryżowy, swiąteczny przysmak Norwegów :)


Potrzebujemy:

  • 2 szklanki ryżu do risotto
  •   Śmietanę kremówkę
  •   Laskę wanilii
  •   500ml mleka
  •   cukier
  •   Mrożone maliny lub truskawki


Gotujemy ryz w 200ml wody, gdy woda się wygotuje zalewamy ryż  mlekiem i z laską  wanilii  gotujemy na malutkim ogniu, pod przykryciem  przez około 40 minut, tak by zrobiła się  gesta  papka ryżowa. (Gdy nie macie laski wanilii polecam cukier wanilinowy)
W międzyczasie ubijamy śmietankę kremówkę z dwoma łyżkami cukru. Gdy ryz ostygnie mieszamy go z ubit ą  śmietaną i wstawiamy do lodówki. 
Miksujemy maliny z łyżka cukru i robimy sos!
Podajemy zimny ryż z sosem. Można dodać płatki migdałowe do smaku. Mniam mniam mniam mniam


Ps. Sorry za zdjecie ale moj aparat jest w Polsce :( 


3 comments:

  1. ZROBIĘ, ZROBIĘ NA PEWNO. PODOBNIE ROBIŁAM OWSIANKĘ, ALE RYŻ MUSI BYĆ LEPSZY, BARDZIEJ BESEROWO/PODWIECZORKOWY :) POZDRAWIAM...

    ReplyDelete
  2. polecam! wlasnie zjadlam na sniadanie:) hahaha

    ReplyDelete