Kategorie

wtorek, 17 stycznia 2012

Cebulowa grzechu warta :)


Dziś przepis mojej przyjaciółki Asi na wyśmienitą cebulowa! POLECAM
Niestety jej przygotowanie zajmuje trochę czasu (czyt. jesteś w stanie umrzeć z głodu:))) hehe 
Dlatego tez polecam jej przygotowanie dzień wcześniej albo odpowiednio wcześnie. Wszystko wina cebuli!:)



4 duże cebule
1 ząbek czosnku
1 litr bulionu (najlepiej wołowego)
1 szklanka wody
1 łyżka tymianku
Gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
Sól, pieprz
2 łyżki masła
Kromki chleba na grzanki- 
Ser żółty lub jak w moim przypadku-mozarella

W rondelku roztopić masło i wrzucić posiekana w piórka cebule i czosnek. Podsmażyć aż cebula się skarmelizuje, następnie dodać tymianek i zalać szklanka wody. Dusić do momentu uzyskania masy z rozgotowanej cebuli. Będzie ona lekko brązowa. Uwaga, aby cebuli nie przypalić.
Przygotowujemy bulion. Dodajemy masę cebulowa i doprawiamy. GOTOWE!
W piekarniku rozgrzanym do 150C przygotowujemy po 2 tosty do jednej zupki. Nakładamy ser i bazylie. Podajemy, jako dodatek do zupki.
PYSZNA PYSZNA PYSZNA! :)

Dzięki Asia!






2 komentarze:

  1. robie cebulowa tak samo ale jak juz po tych 30-40 minutach cebula jest skarmelizowana to zanim dam bulion daje kieliszek brandy albo wicej zalezy ile zupy nabierze bardzo fajnego aromatu a potem bulion itd:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o mniam, nastepnym razem musze sprobowac!Dzieki wielkie! :)

      Usuń