Dziś przepis mojej przyjaciółki Asi na wyśmienitą cebulowa!
POLECAM
Niestety
jej przygotowanie zajmuje trochę czasu (czyt. jesteś w stanie umrzeć z głodu:)))
hehe
Dlatego
tez polecam jej przygotowanie dzień wcześniej albo odpowiednio wcześnie.
Wszystko wina cebuli!:)
4 duże cebule
1 ząbek czosnku
1 litr bulionu (najlepiej wołowego)
1 szklanka wody
1 łyżka tymianku
Gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
Sól, pieprz
2 łyżki masła
Kromki chleba na grzanki-
Ser żółty lub jak w moim przypadku-mozarella
W rondelku roztopić masło i wrzucić posiekana w piórka cebule i czosnek.
Podsmażyć aż cebula się skarmelizuje, następnie dodać tymianek i zalać szklanka
wody. Dusić do momentu uzyskania masy z rozgotowanej cebuli. Będzie ona lekko brązowa.
Uwaga, aby cebuli nie przypalić.
Przygotowujemy bulion. Dodajemy masę cebulowa i doprawiamy.
GOTOWE!
W piekarniku rozgrzanym do 150C przygotowujemy po 2 tosty do
jednej zupki. Nakładamy ser i bazylie. Podajemy, jako dodatek do zupki.
PYSZNA PYSZNA PYSZNA! :)
Dzięki Asia!
robie cebulowa tak samo ale jak juz po tych 30-40 minutach cebula jest skarmelizowana to zanim dam bulion daje kieliszek brandy albo wicej zalezy ile zupy nabierze bardzo fajnego aromatu a potem bulion itd:)
ReplyDeleteo mniam, nastepnym razem musze sprobowac!Dzieki wielkie! :)
Delete