W mojej wersji jest gotowana, w oryginalnej z grilla, na grilla przyjdzie czas, tymczasem nieco uproszczona wersja soczystej kukurydzy z nutka pikantności :)
Potrzebujemy:
- 4 duże koby kukurydzy
- łyżeczka chilli
- 6 zabków czosnku
- około 3 stołowych łyżek masełka
Oczyszczamy kolby kukurydzy, wrzucamy do wody i właczamy palnik na 4/5. Od momentu zagotowania, czekamy 15-20 minut, aby kukurydza się ugotowała (nie za długo, bo straci swój niepowtarzalny smak)
W międzyczasie do miseczki żaroodpornej wrzucamy wyciśnięte zabki czosnku, łyżeczke chilli i masełko. Do rondelka wlewamy odrobinę wody i wkładamy miseczkę. Czekamy, aż masełko rostopi się w kapieli wodnej, po czym dobrze mieszamy składniki. Odstawiamy na bok. zanim masełko całkiem stwardnieje smarujemy każda kolbe kukurydzy przy pomoca np. pędzelka.
Gotowe, prościej być już nie może :)
Polecam
Też się ostatnio rozsmakowałam w kukurydzy, a zamiast grilla piekę w piekarniku :-)
ReplyDeletePozdrawiam serdecznie!
hmmm, na mnie też czeka kukurydza.
ReplyDelete