Składniki:
Łosoś wędzony 1 opakowanie
Oscypek 3 sztuki
Farfalle 1,5
szklanki
Śmietana 1 kubek
Zioła
prowansalskie 1 szczypta
Cebula 1
sztuka
Czosnek 4 ząbki
Oliwa do smażenia 1 łyżka
Przygotowanie:
Kroimy cebulkę w kostkę
i siekamy drobniutko czosnek. Wrzucamy to na rozgrzana oliwę. Po zarumienieniu
dodajemy kawałki łososia. Zalewamy śmietaną i na małym ogniu gotujemy przez chwilkę.
Dodajemy starty oscypek i czekamy aż się roztopi tworząc ze śmietaną gesty sos.
Doprawiamy ziołami prowansalskimi, pieprzem i sola. Podajemy z makaronem ( ja wybrałam
farfalle, czyli nasze polskie kokardki)
Smacznego!
Ps. Przepis dostałam od
mojej przyjaciolki. Oryginalnie zamiast oscypka miała być gorgonzola, ale
niestety miałam tylko oscypka. No i koperek, za którym również nie przepadam.
Ale dla chętnych dodaję te wskazówki :) Na
100% sprobuję jeszcze wersji z gorgonzola!
oscypkowi w kazdej formie mowie TAK ;)
ReplyDeleteja rowniez! w ogole jestem fanka serow :)
ReplyDelete