Kategorie

czwartek, 12 stycznia 2012

Brokułowy imbir


Tak właśnie nazwalam krem z brokułów, z dodatkiem dużej ilości imbiru.
Jest błyskawiczny, smaczny i doskonale rozgrzewa podczas zimowych wieczorków:)
Kolor jest bajecznie zielony, czego niestety nie widać na moich zdjęciach:(
Ale smakuje wyśmienicie:)) Przepis dostałam od mojej serdecznej przyjaciółki Agatki. Dzięki wielkie:*
Ps. Tradycyjnie dodałam kurczaczka:)

Potrzebujecie:
  • Świeże brokuły
  • Cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • Świeży imbir
  • Pierś z kurczaka
  • Chilli, pieprz, sól, sos sojowy
  • Kostkę rosołową (chyba ze przypadkiem macie ugotowany rosołek:)
  • Odrobine śmietany/jogurtu naturalnego


Do garnka wlewamy wodę i gotujemy z kostka rosołową. Dodajemy umyte wcześniej brokuły. Na patelni podsmażamy cebulkę, czosnek i imbir pokrojony w cienkie plasterki. Gdy wszystko się zarumieni musimy zalać odrobina bulionu, by się troszkę poddusiło. Na drugiej patelni do kurczaka dodajemy sosu sojowego, pieprzu, chilli. Smażymy przez chwilkę. Gdy brokuły w bulionie zmiękną dodajemy cebulke z czosnkiem i imbirem. Za pomocą koktajlowej końcówki miksujemy, aż powstanie nam kremowa, zielona zupka. Dodajemy kurczaka i podajemy w miseczkach lub dużych filiżankach:) Dodałam odrobinkę jogurtu by zupka stała się bardziej kremowa:)

Smacznego








2 komentarze:

  1. wlasnie jestem totalnie znudzona zupami ktore wciaz powtarzam i szukam czegos nowego.
    Ta brzmi bosko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bedzie wiecej bo jestem chora, a wtedy mam smaka tylko na zupy :)

      Usuń