Friday, February 3, 2012

Bananowo-szparagowy kurczak


W sumie obiad powstał przez przypadek, bo czasem jestem zbyt leniwa, by pójść na zakupy i próbuję stworzyć cos z produktów, które akurat posiadam w domu. Założyłam, że wykorzystam wszystko, co jest żółte:)
Wyszło smacznie, a w domu długo pachniało smażonym bananem:)

Do dzieła!




Składniki:

1 banan
1 puszka szparagów
1 puszka kukurydzy
1 pierś z kurczaka
Ryż
2 łyżki żółtej pasty curry
Szczypta chilli
1 mała cebulka


Kroimy pierś z kurczaka w drobna kostkę i wrzucamy na rozgrzana oliwę. Smażymy i odkładamy na bok. Gotujemy ryz, aby był gotowy wraz z naszym sosem. Następnie rozgrzewamy woka i na odrobine oliwy rzucamy posiekana cebulkę. Gdy się zarumieni dodajemy odcedzone szparagi, kukurydze i smażymy jeszcze przez chwilkę. Na malej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojonego w plasterki banana. Czekamy aż zmięknie i zrobi się z niego jednolita papka. Gdy wrzucimy go do naszego woka, dodajemy tez 2 łyżki pasty curry i odrobine chilli. Na samym końcu dorzucamy do miksu  kurczaka. Dodajemy odrobine wody i dusimy przez chwilkę. Doprawiamy do smaku. 
Podajemy z ryżem. 

Potrawa jest pikantna i zarazem słodka. Doskonale i ciekawe polaczenie!
POLECAM











12 comments:

  1. Ale ciekawe połączenie :) Na pewno wypróbuję, bo musi być świetne.

    ReplyDelete
  2. ojoj... z bananami?
    nie dla mnie. chociaż?
    trochę bym się bała xd

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlasnie banany odgrywaja kluczowa role. nigdy sie nie boj niczegow kuchni, jak nie wyjdzie to wyrzucisz... a jak wyjdzie to moze odjryjesz cos nowego :) i wtedy chetnie wyprobujemy :))) nie masz sie czego obawiac. jest pyszne, pod warunkiem ze ubisz banany :) hahaha pozdrawiam serdecznie!

      Delete
  3. drób z bananem w orientalnej odsłonie chodzi za mną od dłuższego czasu. ale polaczenie ze szparagami? oryginalnie, łączę smaki w glowie i czuje, że pasuje!!! pozdrawiam ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O tez tak masz :) a mi wmawiaja ze nie da sie polaczyc smaow w glowie :) pozdrawiam serdecznie :)

      Delete
  4. Ryzykownie;D Ale może być pysznie!

    ReplyDelete
  5. Podoba mi się ta żółta, słoneczna tematyka :D Jakoś nie boję się bananowych eksperymentów, to może być dobre ;)

    ReplyDelete
  6. hm..ciekawe,acz nie wiem czy bym zaryzykowała;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie przekonasz sie jak nie zaryzykujesz:):) pozdrawiam

      Delete